Periode 2

Dit ga je leren:

Deze periode staat in het teken van de krant. Je gaat leren wat kranten zijn, welke kranten er zijn en waarom ze (ook in deze digitale tijd) zo’n belangrijke rol spelen in de media en de nieuwsvoorziening. We gaan verschillende soorten kranten maken tijdens redactiedag en werken een groot deel van de periode zelfs aan een krant voor een echte opdrachtgever. Daarbij gaan we ook in de praktijk kijken hoe een krant gedrukt en verspreid wordt.

BAB (de technische vakken) richt zich deze periode op de krant: je leert over journalistieke fotografie en je gaat aan de slag met InDesign, het programma waarmee veel kranten en magazines worden opgemaakt. Voor het eerst krijg je nu interviewtechniek, een vak dat je vaak hebt op deze opleiding. Deze periode krijg je je eerste keuzedeel: Verdieping Software, Lean&Creatief of Belevingsgericht werken.

Deze vakken krijg je (van deze docenten):

JRV – De krant (Ivette)
BAB Fotografie (Gerard)
BAB InDesign (Pieter)
Interviewtechniek (Timo)
Redactiedag (Pieter & Dick)
P&S Politiek (Timo)
Sportjournalistiek intro (Timo)
Nieuwsgesprek (Meike)
Nederlands, Engels, Sport, Stamgroep

Voor informatie over alle vakken kun je hier kijken

Dit lever je aan het eind van de periode in:

Je levert in:

  • Voor JRV en BAB: De ‘krant-courant’, een eigen krant waarin je een specifieke krant gaat onderzoeken. Er zitten elementen in van zowel JRV als BAB. Bekijk de opdracht
  • Voor BAB Fotografie: Nog niet bekend
  • Voor Interviewtechniek: Een interview met je opa of oma. 
  • Voor CMM: Een uitgebreid ingevuld bronnenblad. Het onderwerp waar je research naar doet, bedenk je niet zelf. Mogelijk ga je deze research later dit schooljaar uitwerken tot een artikel.
  • Voor Redactiedag: We maken een krant voor een echte opdrachtgever. Voor je functioneren en je invloed op het eindresultaat krijg je een beoordeling. Je levert daarvoor (via je blog) een evaluatie in. Daarvoor gebruik je de STAR-methode.
  • Voor Stamgroep: Opdracht beroepenoriëntatie.

[box type=”info”] Na deze periode gaan we de leermeter verschuiven op basis van je vorderingen. Daarbij kijken we ook uitgebreid naar je eigen blog en je werkhouding.[/box]