Je eigen blog

Als student mediaredactie ben je vanaf de eerste dag al bezig met publiceren. Dat doe je op je eigen blog.

Wat zet je op je blog?

  • Wat je maar wil, je mag zoveel bloggen als je wilt
  • Grote opdrachten die je voor school maakt en die je wilt laten beoordelen
  • Stukken voor je LLB-portfolio
  • Procesverslagen en andere extra info bij opdrachten

Is alles altijd te lezen?

Nee. Je kunt per bericht kiezen of het privé moet zijn of publiek. Ook kun je een bericht beschermen met een wachtwoord, bijvoorbeeld om je ouders of stagebegeleider toegang te geven. Annelies, Ivette en Pieter hebben als docent altijd toegang tot alles wat je plaatst.

Je kunt je blog ook verborgen zetten, maar dat kan alleen in bijzondere gevallen. We willen namelijk dat je leert om te gaan met publiek publiceren en de dilemma’s die daarbij spelen.

Krijg ik ook beoordelingen op mijn blog?

Een docent kan feedback geven op je blog. Een docent kan dat privé doen, zodat je klasgenoten de feedback niet te zien krijgen. De leermeter en je officiële studievoortgang volg je via eTO – niet via je blog.

Wat is het adres van mijn blog?

Het adres van je blog is http://jenaam.landstede.media. Je mag dit adres gewoon delen via je eigen social media of op welke manier dan ook. Ná je studie kun je je blog overzetten naar een eigen blog. De oude posts krijg je dan als bestand mee.

Kan ik oude posts (van mijn eigen blog) importeren?

Als je je blog alvast wat wil vullen kun je van een andere WP-installatie posts overzetten. Vraag daarvoor advies aan Pieter.

Kan ik plugins/thema’s/scripts enzovoorts installeren?

Je kunt thema’s en plugins alleen installeren als ze zijn goedgekeurd door een docent. Heb je een specifieke plugin per sé nodig, laat het dan even weten.

Is mijn blog veilig?

We maken dagelijks een backup van alle blogs. Je kunt ook zelf een backup maken voor de zekerheid. Je bewaart daarnaast alles wat je maakt voor de opleiding in je OneDrive. Op die manier ben je nooit iets kwijt als je blog (of je laptop) crasht. Je kunt nooit rechten ontlenen aan de werking van je weblog. Met andere woorden: mocht het blog onverhoopt kapot gaan, krijg je niet automatisch je punten.

Mag ik ook mijn eigen blog gebruiken?

Misschien heb je al een blog, dat kun je natuurlijk blijven gebruiken. Toch willen we je dat je schoolopdrachten in elk geval (ook) op je blog van Landstede zet. Dat heeft onder meer te maken met auteursrecht en aansprakelijkheid. Je kunt ook besluiten om tijdens je studie alleen maar te bloggen via dít systeem en je eigen blog door te linken. Als je bepaalde plugins mist of je eigen opmaak wil installeren, kan dat in overleg.

Welke indeling moet ik gebruiken? En welke tags?

Tijdens de lessen over WordPress leer je de indeling van WordPress in categorieën en tags. Je leert dan ook welke tags slim zijn om te gebruiken voor schooldoeleinden.

Waar en wanneer kan ik vragen stellen?

Voor technische vragen over je blog kun je terecht bij Pieter. Hij is er op maandag, dinsdag en vrijdag. Je kunt bij dringende zaken mailen: pjansen@landstede.nl. Als er erg veel vragen komen, kunnen we eventueel ook een vast spreekuur maken.

Gebruiken alle docenten het blog?

Veel docenten zullen je de opdracht geven je werk in te leveren via het blog. Maar dat hoeft niet. Het kan zijn dat een docent een opdracht liever op papier of per mail krijgt. Het staat je dan altijd nog vrij om het ook te plaatsen op je blog. Meestal zal een docent je wel vragen om een linkje te mailen als je het stuk hebt gepubliceerd. Pas dan heb je een opdracht ook echt ingeleverd.