Digitale tools

Dit overzicht is nog niet compleet. Als we nieuwe tools gaan gebruiken, vullen we het aan!

We gebruiken in de opleiding verschillende digitale tools. Hieronder een overzicht met links. Heb je zelf een goed idee voor een tool om te gebruiken in de les? Geef het door!

Facebook Advanced Search

Met deze speciaal gemaakte zoekpagina kun je uitgebreid zoeken op Facebook, bijvoorbeeld als je snel iemand zoekt in een specifieke plaats die van paarden houdt (of zoiets).

Storify

Met Storify maak je eenvoudig een ‘onepager’, een verhaal op 1 pagina. Je vult het met tweets, Insta-posts, persfoto’s van Getty, links naar websites en eigen tekst. Basisaccount is gratis.

Slack

Slack is een slimme communicatietool voor teams. Veel redacties werken met Slack, omdat je snel berichtjes naar elkaar kunt sturen en bestanden kan uploaden. Dat bespaart een hoop mailtjes. Tijdens redactiedagen leer je werken met onze eigen Slack voor mediaredactie.

Spike

Spike is een tool waarmee je in één oogopslag kunt zien wat er viral gaat op het web. Op die manier kun je zien wat er speelt, bijvoorbeeld in een bepaalde regio. Spike is duur, maar 14 dagen gratis te gebruiken. Dat gaan we tijdens een project dan ook doen.

Trello

Via Trello maak je eenvoudig borden met verschillende kaarten erop. Die kaarten kunnen worden voorzien van tekst, afbeeldingen, links enzovoort. Trello is op veel manieren in te zetten.

Google Analytics

Google Analytics is een tool van Google om gedetailleerde informatie te krijgen over de bezoekers op een website.

oTranscribe

Met oTranscribe maak je eenvoudig een transcriptie van een video. Je kunt de video uploaden of een YouTube-link invoeren. Check even goed de handige toetsencombinaties, bijvoorbeeld Ctrl+J, waarmee je de videotijd invoegt in je tekst. Zo kun je snel een opmerking plaatsen bij de juiste tijdcode.

onzeLes

We gebruiken app.onzeles.nl regelmatig voor het geven van feedback op een les. (Dit is dus geen journalistieke tool)

WolframAlpha

Een speciale datazoekmachine, die je (wetenschappelijke) datavragen kan stellen, zoals “How far can a lion jump?”.