Een BPV-plaats zoeken en vinden

Je gaat na de zomer op BPV, oftewel stage. De komende weken gaan we tijdens coach-uur aan de slag met het zoeken van de perfecte stage voor jou. In principe zorg je zelf voor het vinden van een stage, maar je coach helpt je bij het zoeken naar een stage. 

In het kort bestaat het vinden van een stage uit de volgende onderdelen:

 1. Nadenken wat voor soort stage je wil lopen en bij wat voor soort bedrijf – je droomstage
 2. Op basis van je wensen maak je een stage-profiel
 3. Met je stageprofiel ga je zoeken naar een stageplaats, daarvoor zijn verschillende stappen
 4. Je zorgt voor een goede informatiemail, een goede brief en een duidelijk curriculum vitae
 5. Je benadert bedrijven per mail en telefoon
 6. Je checkt de accreditatie van je stage op stagemarkt.nl of laat die door je coach aanvragen
 7. Je gaat op gesprek en jij en het bedrijf kijken of er een ‘match’ is
 8. Je meldt je stage aan via eBPV
 9. Je laat je BPVO tekenen op je stagebedrijf

Stap 1 – je ‘droomstage’

Toen je aan deze opleiding begon had je wellicht al (een beetje) een beeld van je toekomstige beroep. Zie je jezelf als journalist, op zoek naar nieuws? Maak je filmpjes voor een populair YouTube-kanaal? Loop je rond met een microfoon voor een radioverslag? Of schrijf je allerlei verhalen voor een glossy?

De komende weken denk je goed na over waar je ideale stage zich afspeelt. Durf er gerust een naam aan te hangen, ook al kom je er misschien niet terecht. Bijvoorbeeld: Ik wil stage lopen bij Zondag met Lubach en dan onderzoek doen naar de onderwerpen of Ik doe voor de NOS verslag van de gebeurtenissen in Den Haag. 

Dit noem je je ‘droomstage’. Ook al kom je er niet terecht, het helpt je om te bepalen wat je belangrijk vindt in een stageplaats.

Stages voor mediaredactie kunnen op veel verschillende plekken plaatsvinden: commercieel of journalistiek, geschreven of audiovisueel, lokaal of landelijk, publieksmedia, uitgevers of doelgroepmedia. De kern is: content maken, creëren. En als het even kan interviewen. Dit zijn namelijk de belangrijkste werkprocessen van de opleiding Mediaredactie.

Stap 2 – je stageprofiel

Als je naar je droomstage kijkt, zitten daar verschillende elementen in; verschillende ‘bouwstenen’ waaruit je stage bestaat. Deze punten neem je op in een stageprofiel, dat je op je blog plaatst. Vragen om jezelf te stellen:

 • Wil ik sociale media, geschreven voor online, geschreven voor papier, radio, video?
 • Ben ik bereid te reizen en zo ja hoe ver?
 • Wil ik veel ‘buiten’ werken of achter het bureau?
 • Wil ik in het buitenland stage lopen?
 • Voor welke doelgroep wil ik content maken?
 • Is er iets waarvan ik veel weet waar ik graag over zou schrijven/filmen? (sport/natuur/bordspelletjes/wat dan ook)
 • Is het voor mij ‘noodzakelijk’ om stagevergoeding te krijgen? (We raden af veel te werken naast je stage)
 • Wil ik iets commercieels of juist journalistiek?
 • Vragen die je zelf bedenkt

Zo’n stageprofiel kan helpen om ook van andere stageplaatsen dan van je droomstage het nut en plezier te zien. Voorbeeld: je wil bij Vogue werken omdat je zo graag schrijft over mode, stagevergoeding maakt niet uit en reizen ook niet. Vogue kan misschien niet, maar een vakblad over mode is misschien net zo leerzaam en leuk!

Onthoud: stage is leren! Het is mooi meegenomen als een stage heel erg leuk is, maar dat is niet je belangrijkste doel.

Stap 3 – Een stageplaats vinden

Om een stageplaats te vinden kun je verschillende wegen bewandelen. Hieronder enkele van de mogelijkheden. Om je kansen te vergroten onderzoek je verschillende opties en ga je niet ‘wedden op één paard’.

 1. Een specifiek bedrijf kun je direct proberen aan te schrijven of te bellen, zie stap 5.
 2. Informeer bij tweedejaars over hun stage
 3. Informeer bij docenten of zij ideeën hebben
 4. Zoek op mediastages.nl op ‘redactie’. Laat je niet direct afschrikken door hbo stages.
 5. Zoek op stagemarkt.nl voor de opleiding Mediaredactie
 6. Gebruik LinkedIn, je ouders of de rest van je netwerk

Maak een lijstje van mogelijke stagebedrijven en houd daarin goed bij waar je al contact mee hebt gezocht en wat hun reactie was.

Stap 4 – Een goede mail, brief en cv

Je bent nergens zonder een duidelijke informatiemail, brief en cv. Met de informatiemail kun je bij bedrijven informeren naar de mogelijkheden van een stage. Als je de mail goed opstelt kun je met minimale aanpassingen veel bedrijven aanschrijven. Soms heb je geluk en direct beet, maar het is niet ondenkbaar dat je veel verschillende bedrijven moet benaderen.

In de mail informeer je naar de mogelijkheden van een stageplaats en vertel je direct kort iets over jezelf, je opleiding en je beroepsvisie. Verwijs zeker ook naar je blog als uithangbord van je kunnen – en zorg er dus ook voor dat je blog er zo uitziet. Met een goede mail kun je wellicht de stap van het sturen van een brief overslaan, maar dat verschilt per bedrijf.

Je brief is persoonlijker, je gaat daarin ook in op het bedrijf en waarom je juist daar zou willen werken. Daarbij vertel je natuurlijk ook wat over jezelf en waarom juist deze stage perfect bij je zou passen.

Je cv geeft een overzicht van je opleidingen en werkervaring. Zet gerust (relevante) cursussen en bijbanen er op. Ook met bijvoorbeeld een bijbaan aan de kassa laat je competenties zien: bijvoorbeeld dat je goed met mensen om kunt gaan en verzorgd bent. Wees eerlijk in je cv. Vermeld ook een paar dingen die een beeld geven van wie je bent, bijvoorbeeld wat hobby’s of interesses. Vergeet je personalia niet en laat zeker weten als je een rijbewijs hebt!

Uiteraard maak je in je mail, brief en cv geen taal-, tik- en spelfouten!

Stap 5 – Benaderen van bedrijven

Van bedrijven met een accreditatie (dus een vermelding op stagemarkt.nl) kun je de contactgegevens inclusief een naam daar vinden. Bij andere bedrijven is dat lastiger. Daarom: liever bellen dan mailen! Als je moet mailen, vraag dan een direct mailadres en vraag in je mail om een reactietermijn. Ga niet stalken, maar durf gerust achter een antwoord aan te zitten.

Kom je nergens binnen, bijvoorbeeld omdat ze ‘alleen met hbo’ers’ werken? Overleg dan zeker met je coach. Afhankelijk van je resultaten op school kan je coach dan proberen om het bedrijf mee te overtuigen.

Stap 6 – Check de accreditatie

Alle leerbedrijven in het mbo moeten goedgekeurd zijn. Dat doen ROC’s niet zelf, maar dat gebeurt door een landelijke organisatie, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven oftewel S-BB. Medewerkers van SBB bezoeken nieuwe leerbedrijven om te kijken of je voor die specifieke opleiding daar genoeg kan leren. Ook kijken ze of het bedrijf een veilige werkplek kan bieden. Een ‘normaal’ bedrijf hoeft van dit bezoek niets te vrezen. Bedrijven die erkend zijn (geaccrediteerd, dus) komen op stagemarkt.nl. Alle bedrijven op stagemarkt zijn dus erkend en alleen daar kun je stagelopen.

Vaak is de naam van het bedrijf anders dan van het medium. Zo is Margriet een magazine van uitgever Sanoma. Sanoma staat wel op Stagemarkt, maar Margriet niet. Vraag bij twijfel je coach.

Is een bedrijf niet geaccrediteerd? Dan kun je alsnog gaan solliciteren. Je kunt dit stukje eventueel even uitleggen. Noteer duidelijk namen, telefoonnummers, mailadressen en andere gegevens. Met die gegevens kun je vervolgens met je coach de erkenning aanvragen. Daar gaan enkele weken overheen, dus probeer dit tijdig te doen. Voordat je stage gaat lopen moet een bedrijf erkend zijn als leerbedrijf.

Stap 7 – Op gesprek

Yes! Het bedrijf nodigt je uit voor een gesprek. Zorg dat je het je docenten tijdig laat weten als het gesprek onder schooltijd plaatsvindt. Ga verzorgd en voorbereid naar het gesprek. Bereid vragen voor: ook jij mag vragen stellen. Een stage moet immers ook bij jou passen, jij hebt net zo goed iets te ‘verkopen’. Bespreek bijvoorbeeld:

 • Wat worden je werktijden?
 • Is er een stagevergoeding en zo ja, van hoeveel?
 • Wat mag je tijdens de stage allemaal gaan doen?
 • Wie gaat je begeleiden?
 • Waar bestaat de begeleiding uit?
 • Hoe is de werksfeer/werkcultuur?

Neem eventueel een portfolio mee of een iPad/laptop waar je je werk op kan laten zien. Wees beleefd, maar wel jezelf. Bedank het bedrijf voor het gesprek en spreek af wanneer jullie weer contact hebben. Het kan zijn dat het bedrijf een opdracht geeft aan de sollicitanten. Zorg dat je die netjes en tijdig maakt, vraag gerust om hulp!

Stap 8 en verder volgen nog!